Етикетки на кормах для тварин - про що вони говорять (і про що замовчують)
Всі ми хочемо бути здоровими, тому ми свідомо обираємо наші щоденні продукти. Ми хочемо знати, що ми їмо, і з чого складається наша їжа. Ми знаємо також, що реклама - це лише реклама, вона не пропонує нам фактів. Тому ми й не віримо всьому, що виробники продуктів нам розповідають.
Проте, коли ми вибираємо корми для наших кішок і собак, часто звертаємося до продуктів, відомим нам по рекламі. І коли виробник показує нам барвисті картинки соковитого м'яса і поля повні злаків, одночасно пояснюючи, що саме цей корм є тим самим для нашого вихованця, ми віримо йому. Чому? Крім усього іншого тому, що вказівки вмісту на продуктах часто важко читані. На перший погляд все корму виглядають однаково, але тільки на перший погляд!
Якісні відмінності між кормами для тварин набагато серйозніше, ніж у харчових продуктах, що споживаються людиною. Тому їжа для тварин повинна вибиратися нами також грунтовно та усвідомлено, як для самих себе. Ця стаття буде корисна критично налаштованим споживачам при виборі дійсно кращого корми для їх вихованців.
Хороший корм складається з:
- М'яса (і саме "м'ясо", а не "м'ясо і субпродукти тваринного походження"). Так само повинен бути позначений вид м'яса. Наприклад, куряче м'ясо або подрібнене куряче м'ясо. З яєць та \ або сиру.
- Невеликої частини нутрощів
- Максимально 50% (а краще 25 - 30%) злакових та / або овочів (вуглеводи та волокна)
- Довгого списку вітамінів і мінералів
- Натуральних консервантів (антиокислювачів), які зберігають жири в сухому кормі, таких як вітаміни Е і С, масла трав.
У кормі не повинно бути:
- Низькоякісних джерел білка, таких як сумнівні "субпродукти", наприклад, мелена яловича шкіра
- Хімічних консервантів чи антиокислювачів (Ethoxyquin, ВНА, ВНТ, Propylgallate)
- Барвників
- Цукру, карамелі
- Порожніх наповнювачів, таких як шкаралупа горіхів, целюлоза (вказує на те, що при виробництві намагалися заощадити: подібні продукти викликають у тварини відчуття насичення, не поставляючи при цьому речовин, які дійсно можуть бути використані організмом. Це також і низькоякісні форми так званих " баластів ", які викликають проблеми з травленням.
Основними причинами хвороб наших вихованців, викликаються неправильним харчуванням, є хімікати і низькоякісні субпродукти в кормах для тварин.
а) Хімікати
Доктор Альфред Плехнер (ветеринар, дослідник і фахівець з харчування, який спеціалізується з проблем алергії і шкірних захворювань у кішок і собак) вважає, що штучні антиокислювачі ВНА (Е320) і ВНТ (Е321) можуть бути причиною виникнення уражень печінки, неправильного розвитку, метаболічного стресу, а так само раку. При лабораторних випробуваннях у тварин були також виявлені алергічні реакції та порушення роботи мозку. Наприклад: штучний антиокислювач Ethoxyquin, який виробляється фірмою Monsanto в США (фірма-виробник різних хімікатів, пестицидів, що викликає сумніви замінника цукру Aspartam та сої, виведеної при маніпуляції генів), спочатку розробленого для поліпшення міцності гуми, використовується як засіб для уникнення появи коричневих плям на яблуках і грушах. За шкалою отруйності речовин від 1 до б (6 особливо отруйно) Ethoxyquin оцінюється на 3. Ethoxyquin викликає повільно розвиваються депресії, судоми, іноді кому, смерть, а також шкірні неврози і пошкодження печінки. У Європі використання Ethoxyquin-a в їжі для людини заборонено, тому що при вдиханні, шкірному контакті і попаданні всередину це речовина токсична (ядовіто!). Використання Ethoxyquina в кормах для тварин дозволено у малих кількостях. Як субстанція, розчиняємося жирами, Ethoxyquin осідає в жирових прошарках і печінки.
Хімічні барвники можуть викликати алергії. Наприклад, доведено, що барвник Е 127 викликає рак щитовидної залози, а проте використовується в деяких ласощах для кошенят!
б) Субпродукти
Виробництво кормів для тварин не регулюється законами про виробництві харчових продуктів для людей. Тому виробник не зобов'язаний вказувати на упаковці повний перелік складових корму. Відповідно до Європейського закону про кормових продуктах трупи хутрових тварин, копита, пір'я, роги і вовна можуть бути зазначені в кормах під визначенням субпродукти. Використовувані в низькоякісних сортах кормів покидьки з боєнь містять секрети залоз і гормони (з навколоплідної міхура). Так само кров, кишки і навіть сеча потрапляють під визначення субпродукти. Звичайно, не всі субпродукти погані; до субпродуктів ставляться так само нутрощі, які корисні в живленні тварин. Тут ще раз хотілося б зазначити, що фірма, яка виробляє високоякісні корми для тварин, не буде приховувати під неясним позначенням "тварини або рослинні субпродукти", а відкрито перерахує, про яких складових йде мова. Наприклад: "м'ясо курки, печінка, серце (або нутрощі), кукурудза і т.д.". Тому, постарайтеся знайти вказівку виробника "без субпродуктів". Деякі виробники відповідають на питання, що виникли про використовувані субпродуктах: "ми використовуємо серце, печінка і нирки". Чи справді це так? Часто один погляд на етикетку може дати відповідь. Печінка вже вказана? Тоді вона не може бути частиною використовуваних в цьому кормі субпродуктів. Один з виробників корму категорії "Premium" використовує згідно власним показаннями очищені курячі кишки і вказує їх як субпродукт. У цьому випадку кишки служать джерелом протеїну, а не м'ясо. Так само сеча знаходить застосування у виробництві корму для тварин. Чому? Тому що смак солі веде до кращого сприйняття корми, а додавання солі стає непотрібним. Виробник не вказує додавання солі на етикетці, що позитивно впливає на покупця.
Цю інформацію ви знайдете на упаковці
Наступна інформація повинна бути вказана виробниками на консервах або мішках з сухим кормом:
гарантований аналіз (вказується у відсотках)
перелік містяться речовин (залежно від ваги, у зворотньому порядку)
1) Гарантований аналіз
Тут вказується мінімальний вміст білка (протеїну) та жирів, а так само максимальний вміст золи, волокон і води.
Білок є найважливішою складниками для кішок і собак. До гарних джерел білка, що використовуються організмом відносяться курка, яловичина, телятина, дичина, яйця, сир, а також нутрощі, такі як серце (м'язове м'ясо) і печінка. Рослинними протеїнами є пшениця, овес, кукурудза і соя. Кішки - це м'ясоїдні, це означає, що білок має бути в основному тваринного походження, так як рослинні частини в поїдаються тварин зустрічаються лише в малих кількостях (у шлунку).
Проблема в тому, що виробники кормів позначають кількість білка як кількість сирого протеїну. Сирий протеїн означає загальну кількість білка, що не дає уявлення про те, наскільки цінний використовуваний білок, яку його частину організм дійсно зможе переробити (переварити). Наприклад: два сорти кормів досліджуються в лабораторії. Обидва сорти містять: сирий протеїн 10%, жир 6,5%, волокна 2,4%, вологість 68%; типові кількості для сирого корму. Обидва сорти виглядають на перший погляд однаково. При прочитанні же зазначеного вмісту можна встановити наступне: перший сорт містить яловичину, печінку, серце, яйця, курячий жир і соняшникова олія, кукурудзу і овес. Інший сорт містить чотири пари старих шкіряних черевиків, близько 4 літрів моторного масла, подрібнене вугілля і 30 літрів води. Так само це дуже неапетитні вміст відповідає вказаним в аналізі кількостей, хоча і не може бути живильним для тварин ......
Так само пір'я містять велику кількість білка, яку організм тварини не в змозі переробити. Таким чином, головний показник гарного корми - це його засвоюваність. Велика частина виробників не вказують дані по засвоюваності на упаковці. Але все-таки ми як споживачі можемо досить легко визначити, наскільки усвояем корм (чи полягає корм з цінних або дешевих компонентів).
Варто звертати увагу на кількість продуктів виділення, яке не повинно перевищувати 25% від з'їденого. Чим більше обсяг продуктів виділення щодо кількості з'їденого корму, тим більш низької якості цей корм. Так само одним з критеріїв може бути кількість корму, яку виробник рекомендує давати тварині. Чим більше рекомендована денна норма, тим нижча якість продукту.
2. Перелік вмісту речовин вказує на те, наскільки біологічно цінний даний корм. Біологічна цінність (наскільки добре зможе організм використовувати протеїни (білки)) яєць дорівнює 100%, борошна з курячого м'яса - більше 90%, яловичини - 78%, пшениці - 60%, кукурудзи - 54%. Одні лише пшениця і кукурудза не є для м'ясоїдних повноцінним харчуванням, але у поєднанні з одним або двома хорошими джерелами тваринного білка можна добитися хорошого біологічно цінного харчування.
Слід так само звертати увагу на те, щоб на упаковці було вказано вид, використаного м'яса. Наприклад: яловичина, куряче м'ясо, баранина ..... Якщо на етикетці стоїть "м'ясо", то в кормі можуть перебувати змішані сорти м'яса неясного походження. Часто це свинина, яка не представляє для тварин і людей цінного харчування.
Перелік вмісту речовин вказується за вагою.
Якщо першим вказана яловичина, то чи є вона основним складовим речовиною в кормі? Не обов'язково. Читаємо далі. На другому місці вказана пшеничне борошно, потім паростки пшениці, жир і ще раз пшениця у вигляді зерен. Закони про виробництво кормових продуктів дозволяють виробникам перераховувати різні форми однієї речовини окремо. Пшениця ж, хоч і в різних формах, залишається пшеницею. Склавши всі форми пшениці, її кількість набагато перевершує вміст м'яса. Значить, в цьому випадку основним складовим речовиною є злаки, хоча яловичина була позначена на першому місці!
Доброю сумішшю різних джерел білка (з переважанням тварин джерел, доповнених хорошими рослинними протеїнами) можна назвати наступну: на першому місці куряче м'ясо (незбиране або рубане), комбіноване з зерновими або кукурудзою, по можливості з печінкою і / або яйцем і доповнене курячим жиром ( зазначено в числі перших 4-5 складових). Таким чином, правильне поєднання різних джерел білка підвищує біологічну цінність корму.
Загадковий світ компонентів кормів для тварин
Компоненти тваринного походження:
- М'ясо може бути сумішшю різних сортів, якщо тільки вказано джерело: "яловичина", "птах" і т.д. Це може бути м'язова маса, язик, серце, діафрагма, а так само жир, шкіра, жили, але в кількості, що зазвичай зустрічається в даному виді м'яса.
- М'ясні субпродукти - це мозок, легені, нирки, кров, кістки, тканини, сухожилля, шкіра, сеча, кишки і шлунки.
- Субпродукти м'яса птиці - це голови, ноги, шлунки, кров, сеча та іноді навіть пір'я.
- Рибна мука - це сушена роздрібнена риба, ціла або її частини. До того ж майже завжди без високоцінного жиру.
- Digest - рідина, яка виходить при хімічному гідролізі з тваринних тканин. Хімічно попередньо переварена їжа.
Інші компоненти:
- Мелена кукурудза проводиться з цілих качанів. Не повинна містити більше 4% інших речовин.
- Кукурудзяна клейковина - це залишки від виробництва кукурудзяного сиропу або крохмалю. Суха субстанція, що залишилася після відділення висівок, паростків і крохмалю. Містить високоцінних білок.
- Коричневий або неполірований рис. Знята лише верхня оболонка.
- Brewer's рис - залишки у виробництві пива і шнапсом.
- Соєве борошно - субпродукт виробництва соєвого масла. Багата білками. Але у деяких тварин може викликати алергічну реакцію.
- Злакові - не мають цінності залишки від виробництва мюслі
- Целюлоза - не переварюваних наповнювач шлунка без будь-якої харчової цінності. Тварина швидко відчуває себе наситившись, не отримуючи при цьому поживних речовин. Як постачальник волокон теж піддається сумніву, тому що часто веде до проблем з травленням. Целюлозою часто називають шкаралупу горіхів або сіно.
- Шкаралупа арахісу також не переварюваних наповнювач.
- Дріжджі - високопоживні субстанція, цінне джерело вітамінів групи В.
- Сухі водорості - природне джерело багатьох мінералів і життєво важливих мікроелементів.
Консерванти і антиокислювачі (запобігають згірклості жирів)
До "хорошим" ставляться вітамін Е (токоферол) і С (аскорбінова кислота), а так само екстракти і масла трав.
"Погані" - це ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin. Вони розчиняються в жирах і у великих кількостях шкідливі для здоров'я. Осідаючи в жирових прошарках і печінки, рано чи пізно ведуть до появи алергії, неправильного зростання, пошкодження нервової системи і печінки, а також, можливо, раку. Досліди на мишах показали, що ці речовини можна позначити як раковизивающіе.
Щодо консервантів проблема полягає в тому, що європейське законодавство розрізняє консерванти і антиокислювачі (Antioxidant). Існує безліч сортів кормів для тварин, на яких великими літерами написано: "Без штучних консервантів". Коли ж читаєш далі, то знаходиш в куточку дрібно написане: "Antioxidant: EWG-добавки". Ці виробники користуються незнанням покупців про те, що таке 1) антиокислювач і 2) EWG-добавки. За цими визначеннями ховаються "погані" речовини ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin, які застосовуються, як штучні консерванти і штучні антиокислювачі. Якщо ж виробник застосував в якості антиокислювача вітамін Е, то це буде чітко вказано на упаковці, так як є додатковою рекламою виробнику. Тому, обережно: якщо на упаковці з сухим кормом написано "Без штучних консервантів", то прочитайте далі і дізнайтеся, які антиокислювачі були в дійсності використані.
Нешкідливі добавки, а також життєво необхідні мінерали і вітаміни:
Аскорбінова кислота - синтетична форма вітаміну С
Біотин - натуральний вітамін групи В (відомий так само як вітамін Н)
Кальцію карбонат Calciumcarbonat - натуральна форма кальцію
Calcium pantothenat - високопотентних синтетична форма вітаміну В5
Кальцію оксид Calciumoxid - натуральна форма кальцію
Кальцію фосфат Calcium phosphat - кальцієва сіль, яка відбувається з кісток
Хлорид або хлорин - життєво важливий мінерал Е, Холін - вітамін групи В, міститься в яйцях, печінці та сої
Холін хлорид - високопотентних синтетичний джерело холіну
Guar Gum - стабілізатор рослинного походження,
Кобальт - мікроелемент, життєво важливий мінерал
Мідь - мікроелемент, життєво важливий мінерал, але у великих кількостях може виявитися отруйним
Карбонат міді - натуральна форма міді
Глюконат і сульфат міді - синтетична форма міді
Сульфат заліза - високопотентних синтетичний джерело заліза
Фолієва кислота - один з важливих вітамінів В, міститься в дріжджах і печінці
Inositol - вітамін групи В, міститься в лецитин
Окис заліза - природне джерело заліза
Окис магнію - природне джерело магнію
Сульфат \ окис марганцю - мінерал марганець
Менадион натріум бісульфіт - джерело вітаміну К
Ніацин (Niacin) - вітамін ВЗ
Pangamiesaure - вітамін В15
Pantotheniesaure - вітамін В5
Бертолетова сіль Potassium Chlorid - джерело калію
Цитрат калію Potassiumcitrat - натуральна форма калію
Піридоксин Pyridoxin - синтетична форма вітаміну В6
Рибофлавін - синтетична форма вітаміну В2
Селен-життєво важливий мінерал
Хлорид натрію - сіль
Селен натрію - синтетична форма мінералу селен
Таурин - амінокислота.
Tocopherol - вітамін Е
Гідрохлорид і мононітрат тіаміну - синтетичні форми вітаміну В1
Карбонат цинку - джерело цинку
Окис цинку - натуральна форма цинку
Сульфат цинку - синтетична форма цинку
Шкідливі добавки (нарівні з консервантами):
Propylen glycol - консервант і підсолоджувач. У Європі більше знайомий як засіб від обледеніння! Дуже шкідливий для здоров'я.
Цукор (карамель) додається в деякі сорти кормів для поліпшення смакових якостей і пом'якшення консистенції. Крім того, що він веде до карієсу, цукор може стати причиною виникнення проблем підшлункової та анальної залоз.
Що не прочитаєш на упаковці, так це те, що безліч вітамінів і амінокислот, а так само жирів у процесі теплової обробки руйнуються або змінюються так, що організм не в змозі їх переробити. Особливо нестача вітаміну В і есенціальних жирових кислот спостерігається у тварин, що харчуються тільки готовими кормами. Корисними доповненнями до харчування можуть бути в цьому випадку добавки олії, що містить найважливіші жирові кислоти (риб'ячий жир) і хороших мультивітамінних препаратів 2-3 рази на тиждень.
Індичка / м'ясо індички / борошно з м'яса індички - одне і теж, чи?
На перший погляд, можливо, одне і теж. Але різниця все ж грунтовна. Нижче наводиться пояснення написаного на упаковці з сухим кормом (в дужках англійське написання):
Індичка (= Turkey By-Products): субпродукти. А значить, покидьки з боєнь. У німецькому ж варіанті може стояти "індичка", виробник не зобов'язаний писати "субпродукти"!
М'ясо індички (= Turkey): м'ясо (здебільшого), але на упаковці зазначено вагу свіжого м'яса, до його сушіння! Понад 70% м'яса - це вода і жир. Тому після сушіння і переробки в м'ясну борошно містить м'ясо лише 30% свого початкового ваги.
Проте, коли ми вибираємо корми для наших кішок і собак, часто звертаємося до продуктів, відомим нам по рекламі. І коли виробник показує нам барвисті картинки соковитого м'яса і поля повні злаків, одночасно пояснюючи, що саме цей корм є тим самим для нашого вихованця, ми віримо йому. Чому? Крім усього іншого тому, що вказівки вмісту на продуктах часто важко читані. На перший погляд все корму виглядають однаково, але тільки на перший погляд!
Якісні відмінності між кормами для тварин набагато серйозніше, ніж у харчових продуктах, що споживаються людиною. Тому їжа для тварин повинна вибиратися нами також грунтовно та усвідомлено, як для самих себе. Ця стаття буде корисна критично налаштованим споживачам при виборі дійсно кращого корми для їх вихованців.
Хороший корм складається з:
- М'яса (і саме "м'ясо", а не "м'ясо і субпродукти тваринного походження"). Так само повинен бути позначений вид м'яса. Наприклад, куряче м'ясо або подрібнене куряче м'ясо. З яєць та \ або сиру.
- Невеликої частини нутрощів
- Максимально 50% (а краще 25 - 30%) злакових та / або овочів (вуглеводи та волокна)
- Довгого списку вітамінів і мінералів
- Натуральних консервантів (антиокислювачів), які зберігають жири в сухому кормі, таких як вітаміни Е і С, масла трав.
У кормі не повинно бути:
- Низькоякісних джерел білка, таких як сумнівні "субпродукти", наприклад, мелена яловича шкіра
- Хімічних консервантів чи антиокислювачів (Ethoxyquin, ВНА, ВНТ, Propylgallate)
- Барвників
- Цукру, карамелі
- Порожніх наповнювачів, таких як шкаралупа горіхів, целюлоза (вказує на те, що при виробництві намагалися заощадити: подібні продукти викликають у тварини відчуття насичення, не поставляючи при цьому речовин, які дійсно можуть бути використані організмом. Це також і низькоякісні форми так званих " баластів ", які викликають проблеми з травленням.
Основними причинами хвороб наших вихованців, викликаються неправильним харчуванням, є хімікати і низькоякісні субпродукти в кормах для тварин.
а) Хімікати
Доктор Альфред Плехнер (ветеринар, дослідник і фахівець з харчування, який спеціалізується з проблем алергії і шкірних захворювань у кішок і собак) вважає, що штучні антиокислювачі ВНА (Е320) і ВНТ (Е321) можуть бути причиною виникнення уражень печінки, неправильного розвитку, метаболічного стресу, а так само раку. При лабораторних випробуваннях у тварин були також виявлені алергічні реакції та порушення роботи мозку. Наприклад: штучний антиокислювач Ethoxyquin, який виробляється фірмою Monsanto в США (фірма-виробник різних хімікатів, пестицидів, що викликає сумніви замінника цукру Aspartam та сої, виведеної при маніпуляції генів), спочатку розробленого для поліпшення міцності гуми, використовується як засіб для уникнення появи коричневих плям на яблуках і грушах. За шкалою отруйності речовин від 1 до б (6 особливо отруйно) Ethoxyquin оцінюється на 3. Ethoxyquin викликає повільно розвиваються депресії, судоми, іноді кому, смерть, а також шкірні неврози і пошкодження печінки. У Європі використання Ethoxyquin-a в їжі для людини заборонено, тому що при вдиханні, шкірному контакті і попаданні всередину це речовина токсична (ядовіто!). Використання Ethoxyquina в кормах для тварин дозволено у малих кількостях. Як субстанція, розчиняємося жирами, Ethoxyquin осідає в жирових прошарках і печінки.
Хімічні барвники можуть викликати алергії. Наприклад, доведено, що барвник Е 127 викликає рак щитовидної залози, а проте використовується в деяких ласощах для кошенят!
б) Субпродукти
Виробництво кормів для тварин не регулюється законами про виробництві харчових продуктів для людей. Тому виробник не зобов'язаний вказувати на упаковці повний перелік складових корму. Відповідно до Європейського закону про кормових продуктах трупи хутрових тварин, копита, пір'я, роги і вовна можуть бути зазначені в кормах під визначенням субпродукти. Використовувані в низькоякісних сортах кормів покидьки з боєнь містять секрети залоз і гормони (з навколоплідної міхура). Так само кров, кишки і навіть сеча потрапляють під визначення субпродукти. Звичайно, не всі субпродукти погані; до субпродуктів ставляться так само нутрощі, які корисні в живленні тварин. Тут ще раз хотілося б зазначити, що фірма, яка виробляє високоякісні корми для тварин, не буде приховувати під неясним позначенням "тварини або рослинні субпродукти", а відкрито перерахує, про яких складових йде мова. Наприклад: "м'ясо курки, печінка, серце (або нутрощі), кукурудза і т.д.". Тому, постарайтеся знайти вказівку виробника "без субпродуктів". Деякі виробники відповідають на питання, що виникли про використовувані субпродуктах: "ми використовуємо серце, печінка і нирки". Чи справді це так? Часто один погляд на етикетку може дати відповідь. Печінка вже вказана? Тоді вона не може бути частиною використовуваних в цьому кормі субпродуктів. Один з виробників корму категорії "Premium" використовує згідно власним показаннями очищені курячі кишки і вказує їх як субпродукт. У цьому випадку кишки служать джерелом протеїну, а не м'ясо. Так само сеча знаходить застосування у виробництві корму для тварин. Чому? Тому що смак солі веде до кращого сприйняття корми, а додавання солі стає непотрібним. Виробник не вказує додавання солі на етикетці, що позитивно впливає на покупця.
Цю інформацію ви знайдете на упаковці
Наступна інформація повинна бути вказана виробниками на консервах або мішках з сухим кормом:
гарантований аналіз (вказується у відсотках)
перелік містяться речовин (залежно від ваги, у зворотньому порядку)
1) Гарантований аналіз
Тут вказується мінімальний вміст білка (протеїну) та жирів, а так само максимальний вміст золи, волокон і води.
Білок є найважливішою складниками для кішок і собак. До гарних джерел білка, що використовуються організмом відносяться курка, яловичина, телятина, дичина, яйця, сир, а також нутрощі, такі як серце (м'язове м'ясо) і печінка. Рослинними протеїнами є пшениця, овес, кукурудза і соя. Кішки - це м'ясоїдні, це означає, що білок має бути в основному тваринного походження, так як рослинні частини в поїдаються тварин зустрічаються лише в малих кількостях (у шлунку).
Проблема в тому, що виробники кормів позначають кількість білка як кількість сирого протеїну. Сирий протеїн означає загальну кількість білка, що не дає уявлення про те, наскільки цінний використовуваний білок, яку його частину організм дійсно зможе переробити (переварити). Наприклад: два сорти кормів досліджуються в лабораторії. Обидва сорти містять: сирий протеїн 10%, жир 6,5%, волокна 2,4%, вологість 68%; типові кількості для сирого корму. Обидва сорти виглядають на перший погляд однаково. При прочитанні же зазначеного вмісту можна встановити наступне: перший сорт містить яловичину, печінку, серце, яйця, курячий жир і соняшникова олія, кукурудзу і овес. Інший сорт містить чотири пари старих шкіряних черевиків, близько 4 літрів моторного масла, подрібнене вугілля і 30 літрів води. Так само це дуже неапетитні вміст відповідає вказаним в аналізі кількостей, хоча і не може бути живильним для тварин ......
Так само пір'я містять велику кількість білка, яку організм тварини не в змозі переробити. Таким чином, головний показник гарного корми - це його засвоюваність. Велика частина виробників не вказують дані по засвоюваності на упаковці. Але все-таки ми як споживачі можемо досить легко визначити, наскільки усвояем корм (чи полягає корм з цінних або дешевих компонентів).
Варто звертати увагу на кількість продуктів виділення, яке не повинно перевищувати 25% від з'їденого. Чим більше обсяг продуктів виділення щодо кількості з'їденого корму, тим більш низької якості цей корм. Так само одним з критеріїв може бути кількість корму, яку виробник рекомендує давати тварині. Чим більше рекомендована денна норма, тим нижча якість продукту.
2. Перелік вмісту речовин вказує на те, наскільки біологічно цінний даний корм. Біологічна цінність (наскільки добре зможе організм використовувати протеїни (білки)) яєць дорівнює 100%, борошна з курячого м'яса - більше 90%, яловичини - 78%, пшениці - 60%, кукурудзи - 54%. Одні лише пшениця і кукурудза не є для м'ясоїдних повноцінним харчуванням, але у поєднанні з одним або двома хорошими джерелами тваринного білка можна добитися хорошого біологічно цінного харчування.
Слід так само звертати увагу на те, щоб на упаковці було вказано вид, використаного м'яса. Наприклад: яловичина, куряче м'ясо, баранина ..... Якщо на етикетці стоїть "м'ясо", то в кормі можуть перебувати змішані сорти м'яса неясного походження. Часто це свинина, яка не представляє для тварин і людей цінного харчування.
Перелік вмісту речовин вказується за вагою.
Якщо першим вказана яловичина, то чи є вона основним складовим речовиною в кормі? Не обов'язково. Читаємо далі. На другому місці вказана пшеничне борошно, потім паростки пшениці, жир і ще раз пшениця у вигляді зерен. Закони про виробництво кормових продуктів дозволяють виробникам перераховувати різні форми однієї речовини окремо. Пшениця ж, хоч і в різних формах, залишається пшеницею. Склавши всі форми пшениці, її кількість набагато перевершує вміст м'яса. Значить, в цьому випадку основним складовим речовиною є злаки, хоча яловичина була позначена на першому місці!
Доброю сумішшю різних джерел білка (з переважанням тварин джерел, доповнених хорошими рослинними протеїнами) можна назвати наступну: на першому місці куряче м'ясо (незбиране або рубане), комбіноване з зерновими або кукурудзою, по можливості з печінкою і / або яйцем і доповнене курячим жиром ( зазначено в числі перших 4-5 складових). Таким чином, правильне поєднання різних джерел білка підвищує біологічну цінність корму.
Загадковий світ компонентів кормів для тварин
Компоненти тваринного походження:
- М'ясо може бути сумішшю різних сортів, якщо тільки вказано джерело: "яловичина", "птах" і т.д. Це може бути м'язова маса, язик, серце, діафрагма, а так само жир, шкіра, жили, але в кількості, що зазвичай зустрічається в даному виді м'яса.
- М'ясні субпродукти - це мозок, легені, нирки, кров, кістки, тканини, сухожилля, шкіра, сеча, кишки і шлунки.
- Субпродукти м'яса птиці - це голови, ноги, шлунки, кров, сеча та іноді навіть пір'я.
- Рибна мука - це сушена роздрібнена риба, ціла або її частини. До того ж майже завжди без високоцінного жиру.
- Digest - рідина, яка виходить при хімічному гідролізі з тваринних тканин. Хімічно попередньо переварена їжа.
Інші компоненти:
- Мелена кукурудза проводиться з цілих качанів. Не повинна містити більше 4% інших речовин.
- Кукурудзяна клейковина - це залишки від виробництва кукурудзяного сиропу або крохмалю. Суха субстанція, що залишилася після відділення висівок, паростків і крохмалю. Містить високоцінних білок.
- Коричневий або неполірований рис. Знята лише верхня оболонка.
- Brewer's рис - залишки у виробництві пива і шнапсом.
- Соєве борошно - субпродукт виробництва соєвого масла. Багата білками. Але у деяких тварин може викликати алергічну реакцію.
- Злакові - не мають цінності залишки від виробництва мюслі
- Целюлоза - не переварюваних наповнювач шлунка без будь-якої харчової цінності. Тварина швидко відчуває себе наситившись, не отримуючи при цьому поживних речовин. Як постачальник волокон теж піддається сумніву, тому що часто веде до проблем з травленням. Целюлозою часто називають шкаралупу горіхів або сіно.
- Шкаралупа арахісу також не переварюваних наповнювач.
- Дріжджі - високопоживні субстанція, цінне джерело вітамінів групи В.
- Сухі водорості - природне джерело багатьох мінералів і життєво важливих мікроелементів.
Консерванти і антиокислювачі (запобігають згірклості жирів)
До "хорошим" ставляться вітамін Е (токоферол) і С (аскорбінова кислота), а так само екстракти і масла трав.
"Погані" - це ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin. Вони розчиняються в жирах і у великих кількостях шкідливі для здоров'я. Осідаючи в жирових прошарках і печінки, рано чи пізно ведуть до появи алергії, неправильного зростання, пошкодження нервової системи і печінки, а також, можливо, раку. Досліди на мишах показали, що ці речовини можна позначити як раковизивающіе.
Щодо консервантів проблема полягає в тому, що європейське законодавство розрізняє консерванти і антиокислювачі (Antioxidant). Існує безліч сортів кормів для тварин, на яких великими літерами написано: "Без штучних консервантів". Коли ж читаєш далі, то знаходиш в куточку дрібно написане: "Antioxidant: EWG-добавки". Ці виробники користуються незнанням покупців про те, що таке 1) антиокислювач і 2) EWG-добавки. За цими визначеннями ховаються "погані" речовини ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin, які застосовуються, як штучні консерванти і штучні антиокислювачі. Якщо ж виробник застосував в якості антиокислювача вітамін Е, то це буде чітко вказано на упаковці, так як є додатковою рекламою виробнику. Тому, обережно: якщо на упаковці з сухим кормом написано "Без штучних консервантів", то прочитайте далі і дізнайтеся, які антиокислювачі були в дійсності використані.
Нешкідливі добавки, а також життєво необхідні мінерали і вітаміни:
Аскорбінова кислота - синтетична форма вітаміну С
Біотин - натуральний вітамін групи В (відомий так само як вітамін Н)
Кальцію карбонат Calciumcarbonat - натуральна форма кальцію
Calcium pantothenat - високопотентних синтетична форма вітаміну В5
Кальцію оксид Calciumoxid - натуральна форма кальцію
Кальцію фосфат Calcium phosphat - кальцієва сіль, яка відбувається з кісток
Хлорид або хлорин - життєво важливий мінерал Е, Холін - вітамін групи В, міститься в яйцях, печінці та сої
Холін хлорид - високопотентних синтетичний джерело холіну
Guar Gum - стабілізатор рослинного походження,
Кобальт - мікроелемент, життєво важливий мінерал
Мідь - мікроелемент, життєво важливий мінерал, але у великих кількостях може виявитися отруйним
Карбонат міді - натуральна форма міді
Глюконат і сульфат міді - синтетична форма міді
Сульфат заліза - високопотентних синтетичний джерело заліза
Фолієва кислота - один з важливих вітамінів В, міститься в дріжджах і печінці
Inositol - вітамін групи В, міститься в лецитин
Окис заліза - природне джерело заліза
Окис магнію - природне джерело магнію
Сульфат \ окис марганцю - мінерал марганець
Менадион натріум бісульфіт - джерело вітаміну К
Ніацин (Niacin) - вітамін ВЗ
Pangamiesaure - вітамін В15
Pantotheniesaure - вітамін В5
Бертолетова сіль Potassium Chlorid - джерело калію
Цитрат калію Potassiumcitrat - натуральна форма калію
Піридоксин Pyridoxin - синтетична форма вітаміну В6
Рибофлавін - синтетична форма вітаміну В2
Селен-життєво важливий мінерал
Хлорид натрію - сіль
Селен натрію - синтетична форма мінералу селен
Таурин - амінокислота.
Tocopherol - вітамін Е
Гідрохлорид і мононітрат тіаміну - синтетичні форми вітаміну В1
Карбонат цинку - джерело цинку
Окис цинку - натуральна форма цинку
Сульфат цинку - синтетична форма цинку
Шкідливі добавки (нарівні з консервантами):
Propylen glycol - консервант і підсолоджувач. У Європі більше знайомий як засіб від обледеніння! Дуже шкідливий для здоров'я.
Цукор (карамель) додається в деякі сорти кормів для поліпшення смакових якостей і пом'якшення консистенції. Крім того, що він веде до карієсу, цукор може стати причиною виникнення проблем підшлункової та анальної залоз.
Що не прочитаєш на упаковці, так це те, що безліч вітамінів і амінокислот, а так само жирів у процесі теплової обробки руйнуються або змінюються так, що організм не в змозі їх переробити. Особливо нестача вітаміну В і есенціальних жирових кислот спостерігається у тварин, що харчуються тільки готовими кормами. Корисними доповненнями до харчування можуть бути в цьому випадку добавки олії, що містить найважливіші жирові кислоти (риб'ячий жир) і хороших мультивітамінних препаратів 2-3 рази на тиждень.
Індичка / м'ясо індички / борошно з м'яса індички - одне і теж, чи?
На перший погляд, можливо, одне і теж. Але різниця все ж грунтовна. Нижче наводиться пояснення написаного на упаковці з сухим кормом (в дужках англійське написання):
Індичка (= Turkey By-Products): субпродукти. А значить, покидьки з боєнь. У німецькому ж варіанті може стояти "індичка", виробник не зобов'язаний писати "субпродукти"!
М'ясо індички (= Turkey): м'ясо (здебільшого), але на упаковці зазначено вагу свіжого м'яса, до його сушіння! Понад 70% м'яса - це вода і жир. Тому після сушіння і переробки в м'ясну борошно містить м'ясо лише 30% свого початкового ваги.